Oavsett orsaken till ångest man kan känna, brukar symtomen vara lika: sömnlösa nätter; oroskänsla i magen; känslor av panik, frustration och självtvivel.

Det är lätt att tro att denna ångestcykel börjar med en orolig eller negativ tanke eller kommentar, men det kanske inte nödvändigtvis är fallet. Ångestcykeln börjar när man håller tillbaka det inre rörelsemönstret som känslor har, man blir liksom inlåst i hjärnan. 

Eftersom ångest är så tankeväckande – det är svårt att sluta älta – så är det ju vettigt att se sina tankar som roten till ett problem. Känslor och fysiologiska reaktioner kan hållas tillbaka och de tar sig inte i kroppsliga uttryck utan de kvarstår i hjärnan och spökar runt och sannolikheten för att rädda eller negativa tankar uppstår och kvarstår blir bara större, vilket gör att ångestcykeln bara snurrar på.

Stränga och återhållna känslor använder upp den mentala energin. Ångestcykeln ger energiförlust och när man känner sig orkeslös ökar sannolikt symtomen på ångesten. Moment 22! Känslor måste bearbetas i kroppen och de kommer att förändras.

Vi har en fri vilja. Man kan få en miljon helande behandlingar, spendera pengar på alla möjliga former av terapi, samla ett gäng verktyg som är avsedda att hjälpa övervinna ångest – men tills dess att man väljer att läka, kommer alla dessa substitut vara kortlivade. Man måste vilja läkas, man måste släppa taget om ångesten, man måste våga hoppa liksom

Fri vilja innebär val, och i fallet med att komma ifrån sin ångest väljer man om man vill läka eller att trampa kvar i gamla mönster. Man väljer om man anammar tankar eller känslor . Om man kämpar med ångestsymtom, är det troligt att tankarna får en överdriven uppmärksamhet. Det som börjar när en tanke slutar med att bli en massa sinneslös prat. Dessa typer av tankar och reaktionerna på dessa kan få oss att verkligen tro att saker är utan kontroll. Men vad som verkligen händer är att man underminerat kraften i sin egen fria vilja. Försök se att du har ett val att välja. Jag försöker nu välja att inte ha ångest, inte låta mina demoner till tankar ta över min läkning. Jag väljer att försöka gå vidare oavsett vad detta innebär. Inte älta.