Nya fynd visar att dagens riktlinjer är alldeles för förenklade och att mer personligt anpassade näringsrekommendationer sannolikt skulle ge fler och större långsiktiga hälsovinter än dagens kostråd. Och det är väl inget som förvånar direkt! Jag skulle vilja säga att om man trodde att det fanns ett knep som funkade för alla för att må bra då vore det magi! Här under är en del ur en artikel som belyser detta. Jag tror på en sund livsstil där man utgår ifrån individens själv och inte vad media och pengaindustrin kommit fram till. Sunt förnuft. Naturliga livsmedel så lång det går. Det mesta med måtta. Verkar du känslig mot något, ta det ur din kost ett par veckor, se resultatet. Våga prova dig fram. Lita inte blint på enkla lösningar.

Resultaten kommer från en studie med fler än 1 000 deltagare i USA och Storbritannien, varav de flesta var tvillingar. I studien mättes hur markörer för blodsocker, insulin och blodfetter förändrades i förhållande till  olika måltider, tillsammans med data om aktivitet, sömn, aptit och tarmflora.

Resultaten avslöjar en stor variation i reakationerna på samma måltid, oavsett om den innehöll kolhydrater eller fett. Till exempel hade vissa deltagare snabb och långvarig ökningar av blodsocker och insulin, som är kopplade till viktökning och diabetes. Andra hade blodfettnivåer som snabbt nådde en topp och dröjde sig kvar i blodomloppet timmar efter en måltid, något som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Variationer som bara delvis förklaras av gener, då även enäggstvillingar som delar alla sina gener och upplevt samma miljö ofta visade olika svar på samma livsmedel.

Resultaten visar på att personliga skillnader i ämnesomsättningen utifrån faktorer som tarmflora, måltidsplanering och träning är lika viktiga som näringssammansättningen hos olika livsmedel. Detta visar enligt forskarna att enbart näringsinnehåll i sig inte är tillräckligt för att bedöma ett livsmedels lämplighet.

Källa: Kings College och Kurera.se