I senaste numret av Doktorn.se finns döljande artikel.

”Enligt en undersökning från Novus är så mycket som var femte person stressad inför sin semester och kvinnor är mer stressade än män... Ofta kommer den tillsammans med höga krav, fullspäckade scheman och förväntningar om att allt ska vara så bra. Delar man livet med någon kan det behövs kompromisser, vilket kan skapa problem, och lever man ensam kan det kännas tungt att inte ha någon att spendera den lediga tiden med. 

Känner du igen det? Det är inte ovanligt att man under sommaren känner nedstämdhet faktiskt!

För att mota både stress och depression rekommenderar psykologiprofessorn Per Carlbring att man försöker hålla sig aktiv och motionera, samt att man undviker stora mängder alkohol. Han påminner också om att man ska avsätta tid för återhämtning, alla dygnets timmar behöver inte fyllas med varken måsten och aktiviteter bara för att tiden finns.

Enligt undersökningen som Novus gjort känner en av fem personer känner stress inför semestern. Många känner sig också stressade över att inte semestern ska leva upp till förväntningarna. Det knasiga är att det vi själva som ställer krav. Man måste sänka ribban! Det är nog lättare sagt än gjort när vi hela tiden matas med bilder i sociala medier på perfekta sommardagar! Men vi ska vara medvetna om att det är en förskönande bild som visas upp och inte hela sanningen!

”Andra tips från Per Carlbring är att redan innan förbereda sig inför semestern. Om den ska spenderas med någon eller några andra så är det bra att prata om allas förväntningar så att alla är införstådda med att det kan behövas kompromisser. På vis kan konflikter förhoppningsvis undvikas. ”

Detta stressar oss:

  • Att hinna packa allt (32%)
  • Att semestern inte ska leva upp till förväntningarna (31%)
  • Att hinna klart allt på jobbet (30%)
  • Att pengarna inte ska räcka till (25%)
  • Att någon i familjen/resesällskapet ska bli sjuk (25%)
  • Att ha för lite planer (15%)