Nyttig mat mättar bra. Bara genom att äta nyttigt så kommer man automatiskt gå ned i vikt eller hålla sin vikt. Sant eller falskt?

Det är ju klart att det råder ingen tvekan om att bra matvanor är bättre för vikten än dåliga matvanor. Det krävs ju inget geni för att förstå det!

Fullkorn, grönsaker, magert kött och magra ostar innehåller färre kalorier än onyttigare alternativ – för att inte tala om godis, kakor och läsk som bågnar av tomma kalorier. Men trots det är du inte garanterad någon viktnedgång bara för att du äter nyttigt. 

För om har stor aptit och är van vid att äta stora portioner, så kan du lätt äta för mycket. Detta är min stora fälla – jag äter kopiösa portioner! Min egen vikt i grönsaker nästan! Kom ihåg att en matsked dyr och fin olivolja innehåller lika mycket kalorier som en matsked fett från bacon, och att fullkornspasta i stort sett matchar vanlig pasta när det handlar om kolhydrat­innehållet.

Vill man gå ned i vikt bara genom att äta nyttig mat, och inte motionera (vilket är dumt att låta bli) så bör man vänja sig vid mindre portioner. Det lättaste är att gradvis äta mindre mat, börjar med att äta 25 procent mindre tex.
Är man orolig för att vara hungrig under dagen så är det bra för mättnadskänslan om man äter lite långsammare. Där kommer Mindfull Eating in. När du äter, gör inget annat samtidigt, utan njut av moten, lukta på den, känn texturen, känns sakerna och tugga den ordentligt. Och undvik att ta om när du ätit upp det du har på tallriken. Detta gäller även vid buffer. Det är svårt att låta bli – men försök att åtminstone vänta innan du tar om, känn efter om du faktiskt inte är nöjd.

Kanske känner man sig inte lika mätt som man är van vid, men det är ingen risk att du får näringsbrist för det. Om du äter allsidigt och bor i ett land som Sverige.
Så i sommar – vänj dig vid att packa lagom stor picnickorg, äta en tallrik på sommarbuffer, njut av måltiderna och väl mat efter säsong i forma av mycket grönt och färgglatt.

Så varken myt eller sanning – med andra ord. Även om man är världens nyttigaste människa – kan det bli för mycket av det goda!