Eller gör vi allt för att hela tiden underhålla och hålla oss själva och våra barn upptagna med något. Vi vi har våra mobiler, iPads och vi har ofta stora och många planer på vad vi ska göra under semester och sommarlov. Men vad skulle hända om vi tillät och uppmuntrade oss själva och våra barn att inte göra något, att lite ha tråkigt?

Vi behöver möjligheten att kunna bli uttråkade. Det är inget fel med att ha tråkigt! Det är inte ett problem med tristess! I dagens samhälle och kultur i vår del av världen har vår allt mer upptagna tillvaro blivit den perfekta distraktionen från jobbiga känslor som ångest och oro. Kan man säga att vi då förlorar möjligheten att ta reda på vilka vi är? vad vi egentligen vill med våra liv? och hur vi mår? Eftersom vi knappt hinner detta, eftersom vi hela tiden är upptagna med något drar vår uppmärksamhet bort från oss själva. När man har en ledig stund – känns det nästan konstigt, som om man är lat, onyttig eller borde göra något.

Ibland är det bra att få tid att reflektera kring vem man är och vad man vill. Konstigt nog är det vid dessa stunder man enklare återfinner lyckan, och blir mer kreativ. Kreativitet kommer ur ingenting – för att man måste hitta på något! Därför ska man sluta att se på tristess som ett misslyckande. Det är inte fel att ha tråkigt! 

Alla människor behöver tid för sig själva – att stänga av omvärlden och få möjligheten att dagdrömma, följa sina egna tankars, upptäcka sina personliga intressen och behov. Att låta våra tankar flöda fritt. 

Så kanske är det den stundande semestern som ger oss möjlighet att stänga av, inte göra någonting och låta tankarna vandra fritt. Vi behöver inte ha tusen aktiviter, flera resor, hälsa på hela släkten och alla vänner under semestern, låt oss ha lite tråkigt, ha långa oplanerade dagar och kvällar, stanna på ett och samma ställe flera veckor och njuta i att vara i lugn.