Inte jag. Aldrig! Det kan jag med säkerhet påstå. Men om du springer har du koll på vad Magnesium kan hjälpa dig med?

Runners World tipsar i en artikel från 2014!

Magnesium är faktiskt en antioxidant och är inblandad i flera hundra processer i kroppen. Förutom nervfunktion är det viktigt för musklernas funktion, benstommen och massor av enzymer bildas med hjälp av magnesium.

Det är populärt att ta magnesium som tillskott men ska man göra det bör man vara noga med vad det är man petar i sig. Kostar burken under 100 kronor så är det gissningsvis magnesiumoxid som är svårt för kroppen att tillgodogöra sig.

Magnesiumcitrat däremot är perfekt att ta som tillskott på kvällen för en god natts sömn.

I en studie föreslås ett intag på 7-10 mg /kg kroppsvikt för oss som äter en västerländsk diet rik på protein, vitamin D och protein som  kan störa upptaget.

Utan att kunna hänvisa till någon bra studie så är jag också en av dem som smörjer muskler och leder med magnesiumkräm när de är lite trötta. Det är de ju inte så ofta nu men vid större volym så gör jag det. Som sagt- jag tror att det funkar. Men jag kan inte hänvisa till några studier. Men placebo är ju en av de starkaste effekterna vi har.” Artikel skriven av  Ann-Sofie Forsmark

Magnesium verkar muskelavslappnande och brist på detta viktiga mineral är starkt sammankopplat med smärta. Studier visar hur magnesium effektivt kan minska smärtkänsla genom sin förmåga att blockera de nervreceptorer som gör att vi uppfattar smärtan. Det gäller både akut och kronisk smärta.
Magnesium bidrar till normal funktion i nervsystemet, till normal psykologisk funktion och även till att bibehålla normala tänder och benstomme. Magnesium minskar även trötthet och utmattning, bidrar till normal muskelfunktion och ger också en normal energiomsättning. Magnesium kan också lindra problemet med kramp.

Så kanske har du redan en liten sprayflaska eller så har du tillskott – annars kanske du införskaffar efter loppet! Eller så tänker du att det finns i kakao, vetekli och vetegroddar, linfrö, mandel, nötter, bönor, gröna bladgrönsaker och fisk. Men med jordar som är utarmade och betydligt mer mineralfattiga än förr kan vi inte vara säkra på att vi får i oss den mängd mineraler, som exempelvis magnesium, som vi behöver från kosten.