“Traditionen med ägg till påsk har sitt ursprung i kristendomen. 40 dagar före påsk infaller den kristna fastan då det inte var tillåtet att äta ägg. Samtidigt började våren ta fart och de allt ljusare dagarna gav signaler till hönsen att det var dags att börja värpa.

Än idag är ägget populärt på påskbordet, bara under påskveckan köper vi över 3 000 ton ägg vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg. Totalt säljs 130 000 ton ägg på ett år, vilket i snitt är 2 500 ton ägg i veckan, men då räknas även högtider som jul och midsommar in i dem.

Ägg är en riktig vitaminboost som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Det enda som saknas är vitamin C och kolhydrater. Vitamin D är ett viktigt vitamin som finns i ägg och det har många brist på efter det mörka vinterhalvåret. Ägg innehåller dessutom en speciellt effektiv form av vitaminet, vilken har visat sig ha fem gånger så hög aktivitet jämfört med det D-vitamin (D3) som ofta anges i livsmedel.

Ägg innehåller också kolesterol men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Det finns personer som har en störd kolesterolomsättning, i detta fall kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ska ge dig information om och är du osäker så fråga.

Klimatpåverkan har blivit en fråga även för äggkonsumenter men samtidigt ser man att ägg fortsatt är ett av de viktigaste livsmedlen för svenskarna att ha hemma i kylen.

48 procent av svenska folket att ägg är ett av de viktigaste livsmedlen att alltid ha hemma i kylen. Mjölk toppar listan, men ligger endast en procent över ägg. Hos kvinnor är det ägg som ligger etta på listan med hela 56 procent.” Källa: Kurera.se

  • Vi har ätit ägg sedan lång tid tillbaka. Människan började föda upp höns för omkring 4 000 år sedan. Dagens tamhöns härstammar från vilda höns i Indien och Sydostasien.
  • Äggen är fullproppade med protein och större delen finns i den tjocka vitan närmast gulan. Gulan ger också ett bra tillskott av vitaminer som A, E, D och mineraler som järn och selen.
  • Ägg innehåller alla de nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka.
  • Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater.
  • Svenska värphönor lever i fyra olika system – inredda burar, frigående inomhus, frigående utomhus eller i ekologisk produktion.
  • Ekologisk produktion innebär en beläggning på max sex höns per kvadratmeter, alltså något lägre än övrig frigående produktion. Dessa hönor har naturligtvis också möjlighet att röra sig fritt i stallet samt att sprätta utomhus. Minst 95 procent av fodret ska dessutom vara ekologiskt odlat.