Det är populärt att äta antiinflammatoriskt, i alla fall i länder som Sverige och det ska man lugnt fortsätta med. Flera studier visar att antiinflammatorisk kost kan minska risken för en rad allvarliga sjukdomar och förtida död. 

Så om du tillhör de som får i dig bland annat livsmedel som olivolja, nötter, fisk, bär, ingefära och kål som tros kunna motverka kroniska inflammationer, vilket många av oss har och lider av. Har mycket kroniska inflammationstillstånd i kroppen kan hälsan skadas på flera sätt, på sikt kan det leda till reumatism, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, mag-tarmproblem och en rad andra hälsobesvär. För att inte tala om påverkan på humör, hud, hår och allmäntillstånd.

En ny studie som gjorts är baserad på data från cirka 70 000 svenskar i åldern 45–83 år, som följdes under 16 år. Det visade sig att de personer som åt mest antiinflammatorisk kost både levde längre och hade lägre risk för att drabbas av sjukdomar. 

Schema från tidningen.

Källa: Journal of Internal Medicine