Forskare från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, har studerat och kommit fram till att för att snabbare tillfriskna från utmattning är knepet att vistas i naturen. Det låter ju enkelt!

Låter du hjärnan vila? Låter du naturen hela dig?
Tydligen ska trädgårdsterapi  kan vara den mest effektiva behandlingsformen för personer som lider av utmattningsdepression.
Tydligen finner vi naturen så avslappnande vilket delvis kan förklaras som en urmekanism, ett nedärvt intresse för det som lever och växer. Sen finns det en upprepning av självlikformiga mönster i naturen, som till exempel blommor, träd och moln, som är lättare för hjärnan att ta in. Jämfört med de mönster som finns i till exempel en stadsmiljö. Hjärnan får vila från intryck.

Man behöver aktivera sin hjärna på ett sätt som är stärkande och det gör man genom att ägna sig åt aktiviteter som kräver ett visst fokus, utan att det blir för mycket intryck. Det kan vi få i naturen. Av naturen!
Andra exempel är yoga, dans, klättring, eller då att pyssla i trädgården. Dessa aktiviteter har gemensamt är att man behöver tänka – fast inte så mycket och man behöver heller inte ta in så mycket information eller intryck.

Att vara ute i naturen gör en väldigt avstressad. Man får mer solljus, mer fysisk aktivitet och sover bättre. Så enkelt recept för oss som bor i Sverige. Vi kan, nästan alla, var vi än bor ta oss ut i den återhämtande, vilsamma naturen. Så om nu kylen släpper sitt tag lite, eller om du tar på dig mer kläder – låt naturen hela dig!
Källa: kurera.se