Läser om vår digitala mani och vår uppslukade hjärna i digitalisering i SvD idag… Anders Hansen tar upp riktlinjer för hur vi borde använda våra mobiler, sociala medier och annat. Utan pekpinnar och med vetskapen av att han själv är tagen i vår tids användande av mobilen framför allt. Vi måste skapa regler för att vila sinnet och låta mobilen vara:

Här är tre tips från Anders Hansen om hur man kan motverka negativa effekter av skärmanvändning: 

  • Fysisk aktivitet – minskar stress och stärker vår koncentration. Lär även kroppen att inte reagera så starkt på stress.
  • Prioritera sömnen – en lång rad nya studier visar hur viktig sömnen är för våra tankemässiga förmågor, men även för vårt mående. Samtidigt sover vi allt mindre.
  • Yoga och meditation – ett bra komplement till träning, för att förbättra koncentrationen och minska stress.

Hans råd är att inte ha så många kontakter och att använda sociala medier som ett interaktionsverktyg och inte för att passivt bläddra förbi en ändlös rad uppdateringar från folk man knappt känner. För Anders Hansen handlar det inte om att vara nostalgisk över en analog livsstil, utan om att förstå att tekniken på det sättet vi använder den idag kan ha en större prislapp än vi kanske inser.

– Det behövs en medvetenhet om och en förståelse för att det här inte är något som kommer att lösa sig självt, säger han.

Det visar att mobilen ligger och tar av vår mentala

bandbredd även om vi inte använder den.

En konkret åtgärd är att lämna mobilen utanför sovrummet för att minska sömnsvårigheter. En annan att inte ha mobilen med när du gör viktiga saker, då den stör din koncentration.

– Ser jag till exempel en film så har jag aldrig mobilen liggande bredvid för jag vet att jag kommer att sträcka mig efter den, säger Anders Hansen.

I en studie med amerikanska collegestudenter som fick göra tester för koncentration och minne, fick hälften ha mobilen i fickan och hälften lämna den utanför rummet. Resultatet visade att de elever som lämnade mobilen utanför presterade bättre – trots att de som hade mobilen med
sig inte plockade upp den.

– Det visar att mobilen ligger och tar av vår mentala bandbredd även om vi inte använder den.

– Att hela tiden behöva ignorera impulsen att inte ta upp mobilen är inte en passiv handling för hjärnan, och vad vi än tror är vi usla multitaskare av naturen, säger Anders Hansen.

Här du inte läst hela artikeln – här är den.