Näringsämnet lutein, som finns i färgstarka grönsaker och frukter kan dämpa inflammation, visar forskning vfrån Linköpings Universitet.

Forskning tyder på att det vi äter kan påverka inflammatoriska processer i kroppen. En grupp ämnen som kan vara intressanta är karotenoider, en stor familj av fettlösliga färgämnen från växtriket där betakaroten och lykopen hör till de mer kända. Flera tidigare studier har hittat ett omvänt samband mellan nivåer av karotenoider och markörer för inflammation något som forskarna att undra om karotenoider i sig själva har anti-inflammatoriska effekter.

De flesta tidigare studierna om karotenoiders koppling till inflammation har gjorts på djur eller friska människor. Forskarna bakom den nya studien har undersökt om karotenoider har anti-inflammatoriska effekter hos patienter med kranskärlssjukdom.

Och studien visar att en särskild karotenoid, nämligen lutein, kan dämpa långvarig inflammation hos patienter med kranskärlssjukdom. Dessutom visar den att lutein tas upp och lagras av immuncellerna i blodet.

De gick därför vidare med att undersöka om lutein kunde påverka celler i blodet som är involverade i inflammatoriska processer och det visade sig att cellernas inflammatoriska aktivitet minskade påtagligt när cellerna behandlades med lutein.

Forskarna vill nu fortsätta att undersöka om ökat intag av luteinrik mat har positiva effekter på immunförsvaret hos patienter med kranskärlssjukdom. Framför allt grönsaker med mörkgröna blad, som spenat, är rika på lutein.

Och då drar jag slutledningen at om det gäller kranskärlssjukdomar så är den antiinflammatoriska effekten synlig på flera områden…
Källa: Kurera.se