Semester och ledighet kan hos många störas av stress och press. När välbehövd vila och återhämtning väl står på agendan kan det vara svårt att koppla av. Här ger Netdoktor tips för att hitta återhämtning.

Stress är egentligen en naturlig reaktion som ska ge oss kraft och energi att hantera påfrestningar. Så länge kroppen får en chans att återhämta sig kan stress vara positivt och göra att vi klarar av dessa utmaningar.

Vårt stressystem (noradrenalin, adrenalin och kortisol) är avpassat för kortvarig aktivering och därefter återgång till viloläge för återhämtning. Längre tids belastning är däremot skadligt och kan påverka vår hälsa.

Så när du väl ska koppla av och vara ledig försök att ha en rimlig ambitionsnivå och sträva inte efter att allt ska vara perfekt. Dela upp alla åtaganden, och tveka inte att be om hjälp och sätt gränser. Tänk på vad som är viktigast för dig själv och din omgivning – förmodligen inser du då att det är att vara tillsammans, ha energi över till att umgås och koppla av istället för att vara helt utmattad och behöva dra dig undan.

Att umgås, skratta och ha det trevligt med familj och vänner är ett bra sätt att koppla av. Att ägna sig åt fysisk aktivitet och vardagsrörelse är likvärdigt och man får distans till vardagsproblem samtidigt som endorfiner frisätts. Det finns givetvis även andra bra sätt att koppla av på! Olika för olika människor.

Inget under högtider eller semestrar är ditt eller någon annan persons enskilda ansvar. Att hjälpas åt och dela på uppgifterna kan dessutom vara ett sätt att umgås och prestationspressen på dig minskar. Släpp måsten och krav – och var “ditt bästa jag”, man är roligast att umgås med om man är utvilad och avspänd.

Och mitt favoritråd är att fortsätta ha sömnvanor som är regelbundna, gärna gå upp samma tid varje dag, även om man är ledig. Varva ner innan läggdags. Var fysiskt aktiv, men inte för nära inpå läggdags. Och hetsa inte upp dig för några nätters dålig sömn, det löser sig! Ta vara på din ledighet, släpp prestation, släpp förväntningar, föröd vara mer loj och easy going, det är ju semester!