Många är lediga nu under juldagarna, några kanske har tagit extra ledigt och har längre semester. Men innan dess har man ofta massor att göra på jobbet, ett par glöggmingel och avslutningar att gå på, barn som ska ha uppträdanden och julklappar samt julmat som ska styras upp, kanske ska ni iväg och måste vaccineras, packa, städa hemma och lista ut vad ni fixas innan men äntligen ska pusta ut. Alla vet nog hur det är att vara stressad inför semestern i vår del av världen, vilket i sig är galet! Och när vi äntligen kan slappna av så blir vi sjuka! Varför?

När du blir sjuk beror det antingen på en virus- eller bakterieinfektion i kroppen. Men om du har varit stressad inför din ledighet så har ditt immunförsvar troligen arbetat mer effektivt för att hålla sjukdomen i schack. Du har dock fortfarande virus i kroppen och därför slår sjukdomen i regel till först när du börjar slappna av. Men det kan också bero på att ditt immunförsvar är försvagat efter en period med kraftig stress och det gör dig mer mottaglig för att bli sjuk. 

Semestern ska ju vara den tid då du får distans till din stressiga vardag och laddar upp inför en ny arbetsperiod. 

Men om semestern ändå blir en stressig tid som långtifrån lever upp till dina förväntningar och du kommer hem tröttare, mindre fräsch och fem kilo tyngre än när du reste, samt att du var sänkt i förkylning halva ledigheten – då är det inte avkoppling!

Jag tror på att det är bra att göra klart för dig själv vilka förväntningar man har på sin semester – och att de är realistiska. Reser man som familj måste man ta med allas önskemål i beräkningen.

Det absolut viktigaste är att man inte förväntar sig att semesterns helande krafter kan utföra mirakel.Det beror på hur länge man är ledig. Så bara julhelgen med allt vad det innebär behöver inte bli avkoppling…. Undersökningar visar att det tar minst tio dagar innan efterbränningen från jobbet är helt släckt. Tills dess kommer ditt undermedvetna fortfarande att lösa problemen som ligger på skrivbordet och din kropp ligger fortfarande i högsta beredskap.

Denna undersökning visar att den minst avslappnande semesterformen är faktiskt latsemestern då du bara flyttar dig mellan liggstolen och vattenbrynet och kosten består av king-size cocktails och snacks. Inte ens 14 dagars orgie i lättja kan kurera din stresshärjade kropp.

Utan det mest avstressande är att vara mentalt engagerad i det du ägnar dig åt här och nu. Därför är en semester hemma, när du renoverar en gammal bil minst lika rekreativ som en trekkingtur i Himalaya. Och betydligt bättre för dig än 14 dagar på stranden…. Så kanske kan det innebära att man ska vila aktivt alltså? och på så sätt låta bli att gå in i förkylningar och sjukdom… Jag vet inte, men jag tror ju på rutiner och behåller många av dem under ledigheten. Så kontraster blir det, men jag byter inte liv.