Har du koll på vilka vårtabletter du äter? Här är utdrag från Vårdguiden:

De flesta av oss behöver då och då ta någon form av smärtstillande. Det finns många myter om värktabletter och hur och när man ska ta dem.
– Har man ont ska man inte vara rädd för att ta en värktablett, säger distriktsläkare Jan Hasselström. Enligt honom finns det ingen poäng med att ”härda ut smärtan”, det kan istället leda till långvarig kronisk smärta.
– Man ska ta rekommenderad dos när man har ont och sen sluta när det gått över, säger han.

”Ta en ipren och två alvedon”, kanske du har hört från en kollega eller vän när du har huvudvärk. Enligt Jan Hasselström ska man inte själv laborera med olika typer av värktabletter.
– Det kan öka risken för biverkningar. Prata med din läkare eller apoteket om vilka läkemedel du kan kombinera när, säger han.

Det är lätt att tro att det inte spelar någon roll vilken värktablett du tar mot smärtan, men det finns faktiskt de som fungerar bättre än andra mot till exempel mensvärk.
– Ibuprofen motverkar de ämnen som ger smärta och sammandragningar i livmodern, därför fungerar det bäst mot mensvärk, säger Jan Hasselström.
Om du istället har ont i tänderna eller muskler får du bäst hjälp av acetylsalicylsyra eller ibuprofen och vid en förkylning eller influensa ska du välja paracetamol eller ibuprofen.
– Har du känslig mage, välj paracetamol då du har influensa och ibuprofen vid muskel- eller tandvärk, säger Jan Hasselström.

Det som skiljer värktabletterna åt är vilket verksamt ämne som finns i dem. Det är också det som avgör vilka eventuella biverkningar värktabletten kan ge. Vilket det verksamma ämnet är står på värktablettens förpackning. Här nedan hittar du information om tre vanligaste verksamma ämnen: ibuprofen, paracetamol och acetylsalicylsyra.

Ibuprofen: Det här ämnet är febernedsättande, antiinflammatoriskt och smärtstillande. Ibuprofen finns bland annat i Ipren och Ibumetin. Ibuprofen har flera olika användningsområden, förutom för att lindra smärta och sänka feber så är det antiinflammatoriska. Därför kan ibuprofen också användas för att behandla smärtor i samband med reumatiska sjukdomar.

Till skillnad från en del andra värktabletter så ger värktabletter med ibuprofen inte bättre effekt om du tar två tabletter samtidigt. Rekommendationen för vuxna och barn över 12 år är att ta en tablett på 200-400 milligram 1-4 gånger per dygn, men max 1200 milligram per dygn. Om du har fått andra rekommendationer av din läkare ska du givetvis följa dem.

En av de vanligaste biverkningarna är problem med magen. Om du redan lider av magbesvär kan de bli värre om du äter ibuprofen genom att du känner dig illamående, får diarré eller ont i magen. Det kan också öka risken för magsår. Om du försöker bli gravid kan det vara bra att undvika ibuprofen. Det har visat sig tillfälligt kunna påverka kvinnors förmåga att bli gravida.

Under en graviditet ska du inte använda smärtstillande med ibuprofen utan att rådfråga en läkare och under graviditetens sista tre månader ska du helt undvika det. Detsamma gäller om du är drabbad av vattkoppor. Då kan ibuprofen öka risken för allvarliga följdsjukdomar. Om du är osäker på vilka läkemedel du får använda ska du alltid rådfråga en läkare.

Till skillnad från ibuprofen så har inte paracetamol några antiinflammatoriska egenskaper utan lindrar smärta och sänker feber. Paracetamol är verksamt ämne i bland annat Alvedon och Panodil. Den typen av värktabletter är skonsamma mot magen och alla former av biverkningar är ovanliga om du inte överdoserar läkemedlet. Rekommendationen för vuxna och barn över 12 år är en till två tabletter på 500 milligram var 4-6 till sjätte timme, men högst 8 tabletter per dyn. Du kan äta värktabletter med paracetamol om du är gravid eller ammar.

Värktabletter med paracetamol kan orsaka leverskador om man får i sig för stora doser eller missbrukar alkohol. Från 2009 får inte dessa typer av smärtstillande säljas i matbutiker utan endast på apoteket. Det beslutade Läkemedelsverket efter att antalet förgiftningsfall ökade efter att butiker fick börja sälja smärtstillande. Om du har tagit en för stor dos av den här typen av läkemedel är det viktigt att du kontaktar läkare.

Det här ämnet, som har ett ganska krångligt namn, finns att hitta i till exempel Aspirin, Bamyl och Treo. Precis som ibuprofen lindrar det smärta, sänker feber och dämpar inflammation. Precis som ibuprofen kan acetylsalicylsyra göra att du får problem med magen. Speciellt om du äter höga doser under en längre period. För att göra det lite lättare för magen kan det därför vara bra att inte ta den typen av smärtstillande på tom mage.

Man kan vara allergisk mot acetylsalicylsyra, det är framför allt vanligare om man sen tidigare har astma eller kronisk nästäppa. Är man överkänslig drabbas man av nässelutslag, rinnsnuva och andningsbesvär. Man ska också vara försiktig med den här typen av läkemedel om man av någon anledning har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom eller har haft stroke. Prata alltid med din läkare om du äter andra läkemedel.

Källa: 1177 Vårdguiden, Apoteket