Degenerativa diskar är en av de vanligaste orsakerna till rygg- och nacksmärta, kanske också en av de mest missförstådda.

Vad är en degeneration av disken? Vanliga frågor kan vara:

  • Om jag har så mycket smärta när jag är 30 år, hur mycket värre blir det med åldern?
  • Kommer diskdegenerationen bli ett förödande tillstånd?
  • Ska jag begränsa mina aktiviteter? Kan jag träna?
  • Kommer sjukdomen att spridas till andra delar av ryggraden?
  • Kommer de degenererade diskarna att orsaka permanent skada?
  • Är operation oundviklig?

En diagnos som lyder diskdegeneration kan vara alarmerande för många patienter eftersom det låter som en progressiv, hotande sjukdom. Det är dock inte en sjukdom och det är inte strikt degeneration. För de flesta innebär termen degenerativ att symtomen skulle bli värre med åldern. Termen gäller inte för symtomen, utan beskriver snarare diskens process som degenererar över tiden.

Men det är sant att diskdegenerationen sannolikt kommer att utvecklas över tiden, men smärtan från degenerationen av disken blir vanligtvis inte värre. Diskdegeneration är en faktiskt del av det naturliga åldrandet, över tiden kommer alla människor att visa förändringar i sina diskar, som har en större eller mindre grad av degenerering. Men inte alla människor kommer att utveckla symtom. Faktum är att symtomen på degenerativa diskar varierar i sin natur och svårighetsgrad.

Information om aspekter av degenerativ skivjukdom baserat på allmänt accepterade principer, såsom hur en degenererad skiva orsakar smärta och vanliga symptom och behandlingar. Och att träna är en form av behandling, en väl anpassad träning som stärker din core och din bålstabilitet.